На 13-и май, 18:30 ч. в Галерия +359 е официалното откриване на

...
На 13-и май, 18:30 ч. в Галерия +359 е официалното откриване на
Коментари Харесай

Има нещо гнило в рая - самостоятелна изложба на Искра Благоева

На 13-и май, 18:30 ч. в Галерия +359 е формалното разкриване на независимата галерия на Искра Благоева - Има нещо гнило в парадайса.

Изложбата е резултат на едногодишно изследване на тематиката за дами убийци, което се трансформира в живописен план за насилието като разрастващ се проблем на актуалното общество. Без категорично да акцентира, че се занимава със обстановката в България авторката употребява случаи точно от страната, като с това по недиректен метод разяснява настоящите проблеми у нас.

Искра Благоева се занимава с тематиката, пробвайки се да вникне в логиката на психиката, обществените условия и публичната реакция на редица случаи, оповестени от неправителствени организации и/или оповестени в пресата. Резултатът от това проучване е актуалната галерия, в която са показани картини, обекти и документи в изцяло построена характерна среда в пространството на Водната кула.

Изложбата има типа на огромна апаратура, в която обособените детайли сформират общия смисъл. Зрителите са водени от авторката през тематиките за закононарушението, светостта, изповедта, изкуплението чрез подозрението за това, къде е границата сред жертва и принудител, какво избираме да забележим и с какви публично споделени стандарти живеем.

Специален гостуващ план в изложбата е филмът по автентичен случай „ Пет години и пет месеца ” на Андрей Гетов и Неда Соколовска. Филмът е резултат от съдействие сред Студио за документален спектакъл VOX POPULI и БХК и показва споделената история на жена, изтърпяла присъда в Сливенския затвор.

" Изложбата „ Има нещо гнило в Рая ” на Искра Благоева се занимава с една колкото мъчително настояща, толкоз и безконечна тематика – тематиката за насилието. Художничката продължава да изпитва визиите за дамата, да разиграва други възможности и да предизвика всеобщите, открити разбирания за „ женското ” като в тази ситуация се занимава с малко известния и непристоен облик на жената-убийца. В основата са същински житейски истории като нееднозначни разкази, които сходно на самия живот объркват личните ни преценки. В тях можем да открием дамите по едно и също време в ролята на насилника и на жертвата. Без прочувственост или страдание Искра Благоева трансформира тези документи в насочна точка за надалеч по-сложни въпроси: по какъв начин през днешния ден медиите и институциите (си) показват жената; къде е границата на това, което можем да изречем; кое се възприема за обикновено и кое не; какъв е изборът, който човек може да направи; за какво жертвите се трансформират в насилници и по кое време насилниците са действителни жертви; както и къде в „ спектакъла ” на насилието се намираме самите ние. Това е една галерия, която употребява скандалното и даже ужасното, с цел да се обърне към позабравената роля на изкуството да приказва за човешкия избор, за етиката, за светците и за грешниците. Преосмисляйки вековната културна традиция от позицията на мъжа да се приказва за човечеството, изложбата на Искра Благоева слага в центъра дамата – онази Ева, която е извечно отговорна за човешкото грехопадение и която с цялата си противоречивост се обръща към съвременността. "  

Владия Михайлова
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР